Home O nama Nastava Kursevi Nivoi Kontakt
skola stranih jezika

Škola stranih jezika - Itaka Beograd

U našoj školi, ne očekuje Vas magična metoda zahvaljujući kojoj ćete za nekoliko dana ili nedelja progovoriti jezik, ali Vas očekuje stručan kadar koji svojim iskustvom, znanjem i entuzijazmom garantuje plodonosan i prijatan rad, olakšavajući Vam učenje stranog jezika.

Naša škola stranih jezika okuplja magistre i diplomirane profesore bogatog predavačkog iskustva u zemlji i inostranstvu. Tu smo da Vam ponudimo adekvatnu pomoć i podsticaj za učenje stranog jezika, i da Vas u tom procesu podržimo. Ne nudimo brzopotezna rešenja, „najbolje“ metode i prazna obećanja. Nudimo priliku da se jezik savlada, uz Vaš trud, redovan rad, i istrajno pohađanje kursa.

Kako izgleda kurs stranog jezika u Itaki?

Dolazite na razgovor sa vlasnicom studija, Bojanom Basta Damjanović. Cilj razgovora je da utvrdimo Vaš motiv za učenje stranog jezika, Vaše konkretne potrebe, ciljeve, kao i Vaš trenutni nivo znanja. Pri prvom susretu, dogovaramo Vaš prvi, probni, besplatni čas.

Na besplatnom času pružamo Vam priliku da iskusite naš sistem rada i osetite atmosferu koja vlada u našoj školi. Probni čas je uvek besplatan, individualan (samo Vi i profesor) i traje 60 minuta. Pruža Vam priliku da upoznate Vašeg profesora, a profesoru pruža priliku da utvrdi Vaša interesovanja, kao i nivo znanja stranog jezika s kojim stižete u našu školu. Prvi probni čas je dijagnostički, i za Vaš i za profesora, i ne obavezuje Vas da postanete naš polaznik. Nakon časa, ukoliko ste zainteresovani da nastavite učenje engleskog (španskog, italijanskog, francuskog, nemačkog... jezika), dogovaramo se oko odgovarajućih termina, učestalosti časova, dinamike rada, o tome da li ćete pristupiti nekoj od postojećih grupa ili ćete nastaviti svoje učenje individualno (individualni časovi se odvijaju u prepodnevnim, popodnevnim i večernjim časovima, baš kao i grupni).

Redovan kurs engleskog jezika obuhvata period od tri meseca, a podrazumeva dva dvočasa (u trajanju od 90 minuta) nedeljno. Drugim rečima, u toku mesec dana imaćete osam časova od 90 minuta. Časovi će biti osmišljeni prema Vašim potrebama i interesovanjima, što znači  da nećete učiti iz unapred propisanog programa, već će se program formirati prema Vašim potrebama i u skladu sa Vašim ciljem (na primer, učite engleski zato što često putujete u inostranstvo ili učite engleski zato što ga često koristite za poslovnu prepisku – Vaše potrebe su sasvim drugačije, i to ćemo uzeti u obzir kreirajući kurs po Vašoj meri).

Intenzivan kurs engleskog jezika (francuskog, italijanskog, nemačkog ili španskog jezika) u našoj školi podrazumeva četiri dvočasa (od po 90 minuta) nedeljno. Ovako intenzivan rad se ne preporučuje za apsolutne početnike, ali je idealan za polaznike koji žele da osveže i sistematizuju postojeće znanje. Intenzivan kurs se pokazuje kao veoma delotvoran i kod polaznika koji jezik uče sa veoma specifičnim krajnjim ciljem (na primer rad u turizmu – savladavanje osnovnih pojmova hotelijerstva i ugostiteljstva; priprema za odlazak u inostranstvo radi nastavka školovanja...).

Kurs po Vašoj meri – šta to tačno znači?

Ni jedan naš kurs stranog jezika se ne zasniva na jedinstvenom udžbeniku koji treba savladati, već Vaš profesor donosi na svaki čas materijale koje je pripremio specijalno za Vas, imajući u vidu Vaše potrebe, nivo znanja i oblast na kojoj trenutno radite. Sve materijale obezbeđuje škola, a uračunati su u cenu kursa. U nastavi, rado koristimo izvorne materijale – novinske članke, popularnu muziku, inserte iz filmova i/ili dokumentarnih programa.

Naš komunikativni metod podrazumeva što manje knjiških, gramatičkih objašnjenja, što manje upotrebe srpskog jezika na času, što više diskusija, razmene mišljenja, ukratko – podstičemo razmišljanje na stranom jeziku. Nijedan polaznik nije isti jer svako ima različite sisteme usvajanja novih znanja. Zato se trudimo da redovnim anketama (i naravno razgovorima uživo) utvrdimo Vaše preference i uzimamo ih u obzir pri osmišljavanju svakog sledećeg časa.

 


Tematske jedinice

Pošto smo svi različiti, ne zanimaju nas ni iste teme. Uobičajeno, kursevi stranog jezika nameću polaznicima određena teme, koje ne moraju nužno biti interesantne niti relevantne. Zato naša škola stranog jezika nudi rad po tzv. tematskim jedinicama (na primer ekonomija, turizam, moda, kulinarstvo, sport, politika, umetnost...) – kreiramo blokove časova oko jedne teme koju izabere polaznik (na primer – turizam, putovanja…). U okviru svake teme usvajamo potreban vokabular, fraze, čitamo tekstove, pišemo kratke eseje... Ovakav rad se primenjuje na svim nivoima, s tim da je na početnom nivou sveden na učenje reči i struktura (na primer moda: učimo nazive odevnih predmeta, boje i sl.). Na višim nivoima, ovaj metod se pokazuje odlično jer otvara mogućnost za diskusije na određenu temu, čitanje izvornih kratkih tekstova koji se bave nekim aktuelnim problemom...

U nastavi, obimno koristimo muziku (za usvajanje gramatičkih struktura i vokabulara) i internet kao neiscrpan izvor odličnih materijala za učenje stranih jezika. Postoje brojni sajtovi zahvaljujući kojima možete učiti strani jezik i van učionice. Vaš profesor će Vas uputiti na njih, često Vam zadajući tzv. e-domaći.

Priprema za Cambridge ispite

Ukoliko ste odlučili da ozvaničite svoje znanje engleskog jezika i položite međunarodno priznate Cambridge ispite u organizaciji British Council u Beogradu, preporučujemo Vam da odaberete naš kurs pripreme za polaganje FCE, CAE, CPE, PET, BEC, TOEFL ispita.

Kursevi se organizuju tokom cele godine. Moguće je izabrati individualne časove ili rad u maloj grupi (dva do četiri polaznika).

Koliko mi vremena treba da se spremim za ispit?

Najčešće polaznici postavljaju ovo pitanje. Nemoguće je dati jedan odgovor koji bi bio tačan za sve. U zavisnosti od Vašeg trenutnog nivoa znanja, kao i od vremena koje ste spremni da posvetite pripremi, zavisi i njena dužina. Naša preporuka je: tri do šest meseci, ukoliko se odlučite za dva dvočasa (od po 90 minuta nedeljno) i izdvojite bar još toliko vremena na rad kod kuce. Ukoliko znate da ne raspolažete sa dovoljno slobodnog vremena, verovatno će Vam trebati više časova u školi da biste se uspešno pripremili za ispit.

Zašto je Cambridge ispit potreban?

Cambridge ispit je jedini međunarodno priznat sertifikat znanja engleskog jezika. Poslodavci i univerziteti širom Evropske unije priznaju Cambridge ispite kao validni pokazatelj nivoa znanja polaznika.
Cambridge ispit je valid for life (važi doživotno, ne treba ga polagati ponovo po isteku određenog vremenskog perioda).
Najzad, zato što Vam priprema za neki od Cambridge ispita pruža idealnu priliku da sistematizujete i unapredite svoje znanje, kao i da steknete iskustvo u polaganju međunarodnih ispita.

Kako Vam mi pomažemo da se pripremite?

Preporučićemo Vam pripremne materijale. Pomoći ćemo Vam da sistematizujete znanje, radićemo na Vašim problematičnim tačkama, uputiti vas u ’trikove’ polaganja ispita, pružiti Vam šansu da vežbate. Upoznaćemo Vas korak po korak sa formatingom samog ispita (kako ispit izgleda? Šta da očekujem? Šta se vrednuje? Koji su delovi ispita?). Pružićemo Vam i brojne prilike da polažete tzv. mock tests (probne testove) poput onih koji Vas očekuju na pravom ispitu.

SERBIAN LANGUAGE FOR FOREIGNERS

If you would like to learn some conversational Serbian, come to ITAKA Studio. In a relaxed, laid-back environment, you will have an opportunity to learn from experienced, English speaking teachers.
We offer individual conversational classes for all levels of knowledge. We focus on pragmatics (language in use). Each class lasts 60 minutes. You choose time slots (morning, mid-day or evening classes) as well as pacing of your language course (one, two, three or more classes a week). All the learning materials are provided by the school.

We are located down town (Dunavski kej 15), two-minute walk from Kalemegdan park. (see map)

Please call +381 63 77 47 001 for more information or to schedule your trial, free of charge class.

 
ITAKA d.o.o.
Dunavski kej 15, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 62 89 50 866
E-mail: bojanabastadamjanovic@gmail.com

© 2010 ITAKA. All rights reserved.